Chalet Midden Opstelling


Midden Opstelling


De op maat specialist in chaletbouw zijn houdt onder meer in dat u een ruime keuze heeft voor de indeling van uw chalet.

Uw kunt er bijvoorbeeld kiezen voor een midden opstelling chalet, ook wel een midden (woon)kamer indeling genoemd. Dit kan voor u een echte uitkomst zijn als uw sta-plek deze mogelijkheid biedt.

 

Hoe je meubilair efficiënt opstelt in de midden opstelling. (ook toepasbaar in andere chalets )


Ok dus je hebt een chalet gekocht en je moet de woonkamer inrichten. Het lijkt een moeilijke klus maar eigenlijk is het best wel makkelijk. Vaak zeggen mensen dat een kleine woonkamer veel meer uitnodigt en veel comfortabeler is dan een grotere dus, zie je, je bent eigenlijk beter af. Maar je moet nog wel dat kleine probleem oplossen. Het opstellen en inrichten van de kleine woonkamer.

 

Er zijn wel 10 verschillende opstellingen te proberen in een ruimte met maar 9 vierkante meter. Al deze opstellingen hebben een centraal focus punt waaromheen alles is opgesteld. Per chalet kan dat verschillen. Verschillende combinaties kunnen worden opgesteld met keuze uit verschillende stukken meubilair zoals een sofa, armstoelen, een koffie tafeltje of een bankstel.

Een mogelijkheid is om de zitplaatsen op te stellen rond een centraal punt en dat zou van alles kunnen zijn. Bijvoorbeeld, het kan een boekenkast zijn, een haard eventueel met schouw, een TV of een schilderij. Als je dit principe gebruikt dan kan iedereen het centrale punt rechtstreeks zien, hoe je de zitplaatsen opstelt of roteert.

Een andere manier is de nadruk leggen op conversatie en communicatie. Dit betekend dat je de zitplaatsen zo opstelt dat mensen met het gezicht naar elkaar toe zitten. Je kan de sofa en stoelen zo neerzetten dat het de interactie tussen mensen makkelijk maakt.

Weer een andere manier is het uitgangspunt van harmony en balans. Bij het opstellen van het meubilair moet je erover nadenken wat voor impact de opstelling heeft op het totaal plaatje en wat de verhoudingen zijn tussen de meubelstukken onderling.

Bijvoorbeeld als je aan de ene kant een sofa plaatst dan kan je aan de andere kant twee armstoelen plaatsen om zo balans te creëren.

Voor families met kinderen is het vaak moeilijk aan te geven waar de grenslijnen zijn tussen hun speelruimte en de volwassenen ruimte. Vooral als de ruimte klein is. Als je zo moet inrichten dan kan je vaak simpele scheidingen aanbrengen om deze gebieden te markeren. Je kan er een tafel of een bank voor gebruiken.

Het eerste wat je moet doen als je gaat inrichten is het vaststellen van de essentiële meubelstukken, dit zijn de stukken die je absoluut wil meenemen in je ontwerp.

Arrangeer al deze essentiële stukken door te beginnen bij het grootste meubelstuk. Meestal is dat het bankstel of de sofa. Dan bouw en ontwerp rond dit meubelstuk..

De armstoelen kunnen er tegenover en ertussen in kan de koffietafel. Of misschien heeft het je voorkeur om de zitplaatsen zo op te stellen dat ieder goed zicht heeft op de TV.

Je kan experimenteren met verschillende opstellingen. Ga er eens lekker voor zitten en analyseer de situatie. Vraag je af of ieder zich comfortabel voelt in die opstelling en , zo niet, maak wat veranderingen. Meestal wordt het meubilair opgesteld rond de TV of de haard dus kan je beslissen of een van die elementen het focale wordt van de ruimte.

Zodra je hebt beslist welk element de focus krijgt in je woonkamer, dan kan je het versterken door het opstellen van zitplaatsen direct tegenover dat focale punt. Op die manier kan vanuit die zitplaatsen dat goed gezien worden wat u heeft uitgekozen als focus punt.

Betreft de koffietafel nog het volgende. Zorg ervoor dat de koffietafel of “side table” of welke tafel je ook kiest niet het loopverkeer blokkeert en dat iedereen lekker comfortabel kan zitten zonder dat men telkens bij moet schuiven of van positie moet wisselen vanwege de vorm van dat tafeltje.

Denk na over “het verkeer” in de ruimte. Mensen moeten vrij kunnen bewegen. Maar heb je bijvoorbeeld een conversatie gedeelte dan moeten mensen eromheen kunnen maar niet er dwars doorheen. Voor deze vragen zijn verschillende opstellingen mogelijk.

Afhankelijk van de vorm van uw woonkamer, moet u uitzoeken waar de focus ligt. Dit hoeft ook weer niet perse het midden van de kamer te zijn. Meestal is het dat punt waar de koffietafel komt en je kan dat weer makkelijk veranderen en aanpassen naar jouw wensen.

 

Verlichting is ook belangrijk. Een kleine ruimte kan nog veel kleiner lijken als die slecht is verlicht. Dus probeer altijd de kleine ruimte goed uit te lichten. Met grote ramen in uw chalet, bij voorbeeld het grote platte voorraam, heeft u een zee van licht binnen die de ruimte groot doet zijn. Je kan ook met kleur werken om het juiste gevoel te krijgen.